Vanilya İnfüzyonlu Buğday Özü Yağı
http://bilinclikozmetik.blogspot.com/2015/12/vanilya-infuzyonlu-bugday-ozu-yagi.html
Hazır kış gelirken çatlayan dudaklarımda kullanabileceğim
bir yağ ararken zengin içerikli buğday özü yağını kullanmalıyım diye düşündüm.
İlk önce biraz buğday özü yağı ile ilgili bilgi vermek
isterim. Bu yağ etkili bir nemlendirici olarak cildiniz tarafından kolayca
emilir. Cilde uygulanıldığı zaman, buğday özünde yer alan A vitamini, D
vitamini, B vitaminleri, antioksidanlar ve sağlıklı yağlı asitlerin cildinize
geçmesini sağlarsınız. Bu besinlerin kuru ve çatlamış cildi iyileştirmesi yanında
aynı zamanda yara önlemeye yardımcı bir etkisi de vardır. Buğday özü yağı, cilt
hasarını azaltmak için serbest radikallerle savaşır, sağlıklı kolajen oluşumunu
destekler ve hatta cilt tonunu korumaya yardımcı olur, ayrıca zengin bir E
vitamini kaynağıdır.
Siz de eğer bir yağ kullanıcısıysanız kimi yağların aslında
çok hoş kokmadığını farketmişsinizdir. Buğday özü yağı çoğu yağ ile
karşılaştırıldığında kokusuz denilebilecek seviyede bir kokuya sahip. Vanilya
aroması ile infüzyon edildiğinde karmaşık bir koku çıkmaz diye hayal ederek başladım
işe..
Temel Yağlara Nasıl İnfüzyon Yapılır?
Temel yağları bir çok bitkiyle sıcak veya soğuk infüzyon
yöntemleriyle zenginleştirebiliriz. Infüzyon yağlar, saf bitkisel esaslı temel
bir yağa seçilen bitkinin batırılarak sıcak veya soğuk bir şekilde temas
ettirilerek bitkinin yağda çözünülebilen kısımlarının yağa geçmesiyle elde
edilir.
Çoğunlukla masaj yağları gibi haricen kullanılır, ya da krem,
merhemlerin bazı olarak. İnfüzyon yağlar tamamen kullanıcı dostudur, evdekolaylıkla
yapılabilir ve uçucu yağlar ile karıştırılmamalıdır.
Ben aromasından dolayı çok sevdiğim vanilyayı seçtim. 2 vanilya
çubuğunu küçük parçalar olacak şekilde doğradım ve çoğu marketten
bulabileceğiniz çay filtresi (çay poşeti) içine doldurdum. Burda amacım işim
sonlandığında yağ ile vanilya çubuğunu ayrıştırmada kolaylık olmasıydı. Ben
soğuk infüzyon yöntemini uygulayarak çay filterisini yağ şişesinin içine
daldırıp hava almayacak şekilde sıkıca ağzını kapatarak 4-6 hafta kadar
bekledim. Soğuk infüzyonda kaynatma olmadığı için yağ özütüne zarar gelme
ihtimali çok daha az olduğu için bu yöntemi uyguladım. Eğer vaktiniz darsa ya
da o kadar bekleyemem sabırsızım diyorsanız içine su koyduğunuz tencerenin
üstüne diğer bir tencere koyarak yağı ve poşetteki vanilyayı kısık ateşte 2-3
saat kadar kaynatın.
6 haftalık sürem geçti ve muhteşem bir koku beni bekliyordu!
Beklediğime değdi doğrusu.. Bir sonraki hedefim bu bazla güzel bir dudak balmı yapmak.
Peki siz hiç infüzyon denediniz mi? Yorum yaparak günüme
renk, vizyonuma katkı sağlayabilirsiniz :)